2.3 Traumabehandeling voor gezinnen met complex trauma in een klinische setting: Kind IN Gezond Systeem (KINGS)
Workshop
Voorzitter: Lysbert Zeinstra, co-spreker: Klariette Antuma
Onverwerkte traumatische ervaringen van ouders kunnen grote gevolgen hebben voor hun ouderschap, emotionele beschikbaarheid en daarmee het welzijn van hun kinderen (Van Ee et al., 2016). Onderzoek toont aan dat PTSS bij ouders een risico vormt voor onveilige hechting, wat de kwetsbaarheid van hun kinderen voor PTSS vergroot (Bosquet Enlow et al., 2014). De nauwe verbondenheid tussen ouderlijk trauma en hechting benadrukt het belang van een gezamenlijke behandeling van ouder en kind, gericht op PTSS-symptomen, hechting, emotieregulatie en sensitief ouderschap.
In deze workshop introduceren we het KINGS-behandelmodel (Ploeg & Wanders-Mulder, 2019): een integrale, internationaal vernieuwende (Harder et al., 2024) benadering waarin trauma van ouder en kind gezamenlijk wordt behandeld. Het model combineert evidence-based behandelcomponenten zoals EMDR, CGT, motiverende gespreksvoering, video-feedback en lichaamsgerichte therapie.
Deelnemers van deze workshop krijgen praktische inzichten in de toepassing van het KINGS-model bij gezinnen met complex trauma. We bespreken aandachtspunten, uitdagingen en kansen van deze aanpak in een klinische setting en besteden aandacht aan de wetenschappelijke onderbouwing, gebaseerd op actuele onderzoeksliteratuur en de resultaten uit het promotieonderzoek naar de effectiviteit van KINGS (Zeinstra et al., 2022). De workshop biedt ruimte voor discussie over toepasbaarheid en impact in de eigen praktijk.