We zijn verheugd dat je overweegt jouw werk te presenteren op het NtVP Jaarcongres op 9 mei 2025. 
We nodigen je uit jouw voorstel voor een poster, flash talk, paper presentatie, interactieve workshop of symposium in te dienen, en hopen je op 9 mei te kunnen verwelkomen. Het formulier om een abstract in te dienen, vind je helemaal onderaan deze pagina.

De NtVP is dé toonaangevende vereniging voor experts en organisaties in Nederland en België die zich bezighouden met psychotrauma. Ons doel is om expertise te bevorderen bij het voorkomen, signaleren en behandelen van psychotrauma, om de geestelijke gezondheid te verbeteren en negatieve maatschappelijke gevolgen te verminderen.

Het NtVP Jaarcongres van 2025 heeft als thema ‘Buiten de gebaande paden’. We bevinden ons in een tijd waarin evidence-based traumabehandelingen enerzijds belangrijk en waardevol zijn, maar tegelijkertijd de behoefte groeit om buiten de conventionele kaders te denken. Tijdens het jaarcongres willen we daarom een breed scala van professionals bij elkaar brengen om samen nieuwe paden te verkennen. We willen wetenschappelijke inzichten en best practices uit de behandelpraktijk met elkaar delen om zo op de hoogte te blijven van theoretische, empirische en klinische ontwikkelingen. 

Passende onderwerpen binnen het thema 'Buiten de gebaande paden' zijn bijvoorbeeld:

  • Therapeutisch gebruik van psychedelica.
  • Innovaties in bestaande behandelingen.
  • Trauma in diverse culturen: cultuur sensitiviteit, invloed van culturele achtergronden.
  • Virtual Reality en andere technologische innovaties zoals AI, ehealth, digitale tools.
  • De rol van kunst, dans en/of muziek in traumaverwerking.
  • Lichaamsgerichte toepassingen in behandeling.
  • Trauma en spiritualiteit.
  • Ervaringsdeskundigheid.
  • Innovatieve preventieprogramma's/interventies ter voorkoming van trauma-gerelateerde klachten.
  • Inter- en transgenerationeel trauma.
  • Intersectionaliteit binnen onderzoek en/of interventies (denk aan seksisme, racisme, genderisme, maatschappelijke ongelijkheid).


Belangrijke data
Indienen abstract:                                       van 1 oktober 2024 tot 28 oktober 2024 - 17.00 uur
Uitslag beoordeling:                                   rond 22 november 2024
Late-breaking mogelijkheid voor posters: tussen 17 en 23 maart 2025


Criteria abstract
We nodigen je uit om een abstract in te dienen dat voldoet aan de volgende criteria:

  • Passend bij het thema ‘Buiten de gebaande paden’.
  • Innovatief en vernieuwend.
  • Van methodologische kwaliteit.
  • Impact op psychotraumaveld.
  • Relevant voor het psychotraumaveld, (klinische) praktijk en/of ons congrespubliek.
  • Diversiteit in aanpak, doelgroep of onderwerp.
  • In geval van empirische studie: Bevat resultaten.
  • Indien workshop: Interactief.


Vormen abstract
Je kan kiezen uit verschillende vormen om je abstract te presenteren op het congres.

Poster: De poster bevat (voorlopige) onderzoeksdata over een onderwerp binnen het psychotraumaveld, met duidelijke informatie over je onderzoek, zoals de achtergrond, doelstelling, methode, resultaten en conclusies. De posters worden op het congres op verschillende plekken opgehangen, met gedurende de dag bepaalde momenten voor de spreker om de poster toe te lichten en te bespreken met congresbezoekers.

Flash talk: Een flash talk betreft een korte presentatie over een onderwerp binnen het psychotraumaveld. Meestal bevat een flash talk de presentatie van nieuwe onderzoeksdata, met duidelijke informatie over je onderzoek, zoals de achtergrond, doelstelling, methode, resultaten en conclusies. Een flash talk is beperkt tot 5 minuten en 5 slides. De congrescommissie deelt flash talks in op het programma en zorgt voor een moderator om de sessie te begeleiden.

Paper presentatie: Een presentatie betreft de presentatie van een wetenschappelijk paper waarbij de nieuwe onderzoeksdata in 15-20 minuten wordt toegelicht. Het abstract bevat duidelijke informatie over je onderzoek, zoals de achtergrond, doelstelling, methode, resultaten en conclusies. Paper presentaties worden gepresenteerd in een groep van maximaal drie personen gedurende 60 minuten, met daarbinnen ruimte voor vragen van congresbezoekers. De congrescommissie deelt individuele sprekers bij elkaar in op het programma, waarbij één van de sprekers de voorzitter is.

Workshop: Een workshop betreft een interactieve werkvorm. De spreker(s) brengt een onderwerp binnen het psychotraumaveld in en gaat daarover met de congresbezoekers in gesprek, nodigt ze uit tot actieve deelname, laat ze oefenen met een bepaalde vaardigheid, brengt verdieping aan en/of laat de bezoekers nieuwe ideeën of ervaringen opdoen. De workshop duurt maximaal 60 minuten en biedt daarbinnen ruimte voor vragen van congresbezoekers.

Symposium: Een symposium betreft een combinatie van verschillende sprekers over een specifiek onderwerp binnen het psychotraumaveld. Het abstract bevat duidelijke informatie over de onderzoeken, zoals de achtergrond, doelstelling, methode, resultaten en conclusies. Binnen elk symposium is er plek voor minimaal twee en maximaal vier sprekers, gedurende 60 minuten met daarbinnen ruimte voor vragen van de congresbezoekers. Je schrijft je voor een symposium dus in met meerdere sprekers tegelijk. Eén van de sprekers vervult de rol van voorzitter, met als taken: een algemeen beeld schetsen van het symposium, introductie van de sprekers, tijd bewaken en ruimte bieden voor vragen van congresbezoekers.


Algemene richtlijnen:

  • Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen.
  • Abstracts ingediend na de deadline worden niet meer in behandeling genomen.
  • Je mag een abstract indienen in meerdere vormen, maar er wordt maar één enkele vorm geaccepteerd voor deelname.
  • De abstracts worden beoordeeld door interne en externe reviewers werkend in het psychotraumaveld.
  • Als je abstract geaccepteerd wordt, laten we je dat per e-mail weten. We vragen je dan je deelname te bevestigen. Je dient jezelf dan ook in te schrijven voor het congres. Hierbij geldt het early bird tarief voor NtVP-leden.
  • We houden na een bevestigde deelname contact met je over specifieke details (bijv. benodigde ruimte en middelen).
  • Als je (niet-poster)abstract niet geaccepteerd wordt, krijg je (indien ruimte) de uitnodiging je abstract als poster te presenteren.
  • Bij uitzondering (bijvoorbeeld als de indiener niet vloeiend Nederlandstalig is) mogen abstracts van onderzoeken ook in het Engels ingediend en gepresenteerd worden.

Ben je enthousiast geworden?

Wil je een poster, flashtalk, paperpresentatie of workshop indienen? Vul dan dit formulier in
Of wil je een symposium indienen? Vul dan dit formulier in.


De deadline voor het indienen van een abstract is maandag 28 oktober, 17:00 uur.
Inzenders ontvangen rond 22 november bericht of ze geaccepteerd zijn.

Heb je vragen? Neem contact met ons op per mail.

Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen